a 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Eveniment virtual
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Abstract

ECOGRAFIA PULMONARA IN PRACTICA PEDIATRICA

Ioana Ciucă, Liviu L.Pop

Clinica II Pediatrie, Departamentul Pediatrie, UMF “Victor Babes “ Timișoara

Introducere: Ultrasonografia este o metodă larg utilizată în diagnosticul diverselor patologii; ultrasonografia pulmonară aduce date imediate asupra patologiei pulmonare, fiind extrem de utilă în evaluarea patologiei acute ca pneumotorax, pneumonie, edem pulmonar, pleurezie.

Material si metodă: Lucrarea de față prezintă rolul pe care îl poate avea ecografiei  pulmonare(EP) în evaluarea patologiei respiratorii la copil. Rezultate: Lucrarea prezintă o serie de cazuri de pneumonie, pleurezie, tumori si malformații pulmonare, frecvent întâlnite in patologia pediatrică. Pentru  depistarea colecțiilor pleurale mici , EP pulmonară are o sensibilitate mai bună decât radiografia, diagnosticul consolidărilor pulmonare se poate face rapid precum și monitorizarea neiradiantă a evoluției focarului pneumonic. În ceea ce privește patologia cronică, precum astmul bronșic, patologia cronica de tip bronsiectatic, rolul ecografiei este limitat, rămânând dificil de evaluat.

Concluzii: Ultrasonografia pulmonară este o metodă utilă în evaluarea și monitorizarea multor patologii respiratorii frecvente în patologia pediatrică.


10|ciuca.ioana@umft.ro
A 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Contact

Logos Consult SRL - Secretariat organizatoric

Mihaela Agaficioaie
Mobile phone: +40722510567

Email: office@pneumologiepediatrica2020.ro