a 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Eveniment virtual
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Abstract

PNEUMONIA ATIPICA LA COPIL - ACTUALITATI

PNEUMONIA  ATIPICA  LA  COPIL - ACTUALITATI 

 

Autor : Sef lucrari Dr. Zapucioiu Carmen Mariana  1,2

1. Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti

2. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti

Pneumonia atipică a fost descrisă pentru prima dată în anul 1938.

„Pneumonia atipică” este un termen aplicat în mod vag infectiilor tractului respirator inferior, care nu sunt caracterizate de semne și simptome de condensare lobară, specifice pneumoniei pneumococice. 

Etiologia acesteia implica o multitudine de germeni infectiosi, virali si bacterieni.

Dintre germenii care au fost cel mai des asociati cu pneumonia atipica fac parte: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia sp., Legionella sp., Bordetella pertussis, Coxiella burnetii, infectiile virale respiratorii precum cele cu adenovirus, bocavirus uman (HBoV), rinovirus, coronavirusuri umane (HCoV), incluzând HCoV 229E, HCoV OC43, HCoV NL63, HCoV HKU1, SARS Co-V, virusurile parainfluenza, metapneumovirusul uman, virus sincitial respirator, hantavirus, virusurile gripale și mai recent cele cu noul coronavirus, covid -19.

Testarea pentru germeni atipici nu se face de rutina la pacientii cu pneumonii atipice. Chiar si atunci cand pacientii ajung in terapie intensiva, acestia sunt testati mai mult pentru infectii bacteriene. Totusi, in prezent , astfel de determinari au inceput sa fie tot mai des utilizate.

Intre biomarkerii sanguini utilizati in diagnosticul de pneumonie  cel mai des sunt determinate proteina C reactiva ( CRP) si procalcitonina (PCT), care ne ajuta sa facem diferenta dintre o pneumonie virala si una bacteriana, cat si pentru a monitoriza cazurile cu evolutie severa.

Imagistica pulmonara este o alta metoda utila pentru a diagnostica o pneumonie atipica.

Determinarea citokinelor pro si antiinflamatorii, a microbiotei tractului respirator pot fi investigatii utile in diagnosticarea, monitorizarea si tratamentul pneumoniilor atipice.

 

 

 


21|carmen12zapucioiu@yahoo.com
A 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Contact

Logos Consult SRL - Secretariat organizatoric

Mihaela Agaficioaie
Mobile phone: +40722510567

Email: office@pneumologiepediatrica2020.ro