a 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Eveniment virtual
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Abstract

IMUNOMODULAREA IN ASTMUL PEDIATRIC

Ioana Agache

Universitatea Transilvania din Brasov

Aprofundarea mecanismeler imun-inflamatorii in astmul pediatric a incurajat dezvoltarea de produse biologice si molecule mici ce intervin tintit asupra raspunsului imun innascut si adaptativ. In paralel, asistam la dezvoltarea rapida a unei noi paradigme in managementul modern al pacientului bazata pe interventia proactiva si individualizata pentru a se adapta nevoilor pacientului - diagnosticul de precizie si tratamentul personalizat.

Medicina de precizie devine o disciplina medicala de tip "umbrela" bazata pe intelegerea detaliata a biomarkerilor, fenotipurilor, endotipurilor, regiotipurilor si teratipurilor bolii. Abordarea personalizata prin imunoterapia cu alergen, cu o "varsta" considerabila de peste 100 ani a contribuit la constientizarea precoce a abordarii personalizate in astmul alergic.

In uz curent exista cateva fenotipuri ale astmului pediatric utlizate in abordarea stratificata a caror descriere se bazeaza pe trasaturi vizibile clinice, functionale, morfologice, inflamatorii si moleculare. Aceste trasaturi nu sunt insa relationate intotdeauna cu mecanismele patogenice subiacente care sunt definite prin endotip. Se descriu astazi 3  endotipuri principale: cu inflamatie de tip T2, fara inflamatie de tip T2 si cu inflamatie mixta (T2/T1 sau T2/T17) ce au in comun cai patoegenice suplimentare reprezentate de mecanisme genetice si epigenetice, metabolice, neurogene si de remodelare tisulara.

Prezentarea descrie principalele modalitati de abordare a acestor endotipuri bazat pe metodologia de evaluare impartiala asistata de inteligenta artificiala.


24|ibrumaru@unitbv.ro
A 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Contact

Logos Consult SRL - Secretariat organizatoric

Mihaela Agaficioaie
Mobile phone: +40722510567

Email: office@pneumologiepediatrica2020.ro