a 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Eveniment virtual
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Abstract

PARTICULARITĂȚILE INFECȚIEI CU SARS COV 2 LA COPIL

Conf. dr. Gh. Jugulete

U.M.F. ”Carol Davila” București

Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” București

Actualmente patologia infecțioasă a suferit modificări importante atât prin apariția unor agenți infecțioși noi (infecții emergente) cât și prin actualizarea unor boli infecțioase cunoscute (boli reemergente).

Afecțiunile emergente cu care ne confruntăm sunt determinate de agenți patogeni cu grad ridicat de infecțiozitate determinând boli grave cu evoluție severă și mortalitate crescută (SARS, Ebola). La sfârșitul anului 2019 a debutat în China o epidemie cu un virus nou (SARS-CoV 2), nemaiîntâlnit până acum la specia umană, cu grad mare de infecțiozitate și mortalitate ridicată. Numărul cazurilor a crescut rapid și infecția s-a extis în toată lumea astfel încât în momentul de față ne confruntăm cu o pandemie, determinată de noul coronavirus.

Infecția cu cele 4 serotipuri de coronavirus cunoscută determină forme ușoare de boală atît la copil cât și la adult în timp ce COVID 19 (afecțiunea determinată de infeția cu SARS-CoV 2) este o boală ce afectează predominat adulții iar la copil determină frecvent forme asimptomatice.

În această lucrare mi-am propus să prezint particularitățile infecției cu SARS-CoV 2 la copil. Din analiza cazurilor pediatrice internate în Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” am constatat că infecția cu SARS-CoV 2 la copil are un tablou clinic polimorf, variabil în funcție de vârstă. Astfel la sugar predomină manifestările clinice digestive (inapetență, vărsături, diaree) și mai puțin tabloul clinic respirator. La copilul preșcolar manifestările clinice sunt atât de tip respirator cât și de tip digestiv însoțite uneori de febră, în timp ce la copilul mare și adolescent simptomatologia se apropie de cea a adultului adică predomină manifestările respiratorii. Până în momentul de față nu am înregistrat cazuri severe sau decese la copilul infectat cu SARS-CoV 2. De asemenea au fost un număr de cazuri pediatrice care nu s-au infectat chiar dacă au fost în contact strâns familial cu persoane cu COVID 19,

In concluzie, inefecția cu SARS CoV 2 la copil evoluiează asimptomatic în majoritatea cazurilor, în formele clinice simptomatice predomină tabloul clinic cu manifestări digestive la copilul mic și cu manifestări respiratorii la copilul mare și adolescent. Chiar dacă nu am înregistrat cazuri severe și decese la copil, COVD 19 rămâne o afecțiune cu potențial de evoluție nefavorabilă, mai ales la persoanele cu comorbidități.


37|georgejugulete@yahoo.com
A 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Contact

Logos Consult SRL - Secretariat organizatoric

Mihaela Agaficioaie
Mobile phone: +40722510567

Email: office@pneumologiepediatrica2020.ro