a 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Eveniment virtual
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Abstract

PNEUMOMEDIASTINUL SI PNEUMORAHISUL – O COMPLICATIE AMENINTATOARE DE VIATA A UNEI PNEUMONII COMUNITARE

Simona Moșescu [1], Livia Brezeanu [1], Diana Popa [1], Vlad Rakoczy [1], Carmen Zăpucioiu [1]

[1] Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, București.

Introducere: Pneumomediastinul este o entitate excepțional întâlnită în patologia pediatrică, fiind asociată în special cu exacerbări pulmonare în perioada de preșcolar. Asocierea cu pneumorahisul este rară, puține cazuri fiind raportate până în prezent în literatura de specialitate.
Metode: Prezentăm cazul unui copil în vârstă de 2 ani care s-a prezentat în secția de pneumologie pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” în februarie 2020 pentru febră, tuse productivă și dispnee, cu debut brusc. 
Rezultate: La examenul clinic copilul se prezenta febril, confuz și deshidratat, cu emfizem subcutanat palpabil laterotoracic bilateral, tuse productivă violentă și sindrom funcțional respirator important. Panelul respirator PCR a fost pozitiv pentru o serie de bacterii și virusuri. Computer tomografia a evidențiat prezența pneumomediastinului extins în asociere cu un pneumotorax drept de dimensiuni reduse, emfizem panlobular interstițial și consolidare la nivelul lobului superior drept. La computer tomografia coloanei vertebrale s-a decelat prezența pneumorahisul. Pacienta a fost intubată pentru a evita creșterea presiunii intrapulmonare și s-a administrat antibioterapie cu spectru larg și tratament simptomatic. Evoluția clinică și radiologică a fost favorabilă, cu regresia progresivă a sindromului de pierdere de aer. Pacienta nu a prezentat sechele neurologice.
Concluzii: Deși reprezintă o entitate rară, asocierea dintre pneumomediastin, emfizem subcutanat și pneumorahis în contextul unei pneumonii comunitare severe virobacteriene poate reprezenta o adevărată provocare diagnostică și terapeutică. Un diagnostic rapid poate fi salvator, fiind esențial pentru o terapie adecvată, axată în principal pe controlul tusei și pe tratamentul sindromului de detresă respiratorie.


5|simonamosescu@yahoo.com
A 9-a Conferință Națională de Pneumologie Pediatrică
Joi, 1 octombrie – Sâmbătă 3 octombrie, 2020

Contact

Logos Consult SRL - Secretariat organizatoric

Mihaela Agaficioaie
Mobile phone: +40722510567

Email: office@pneumologiepediatrica2020.ro